ELEKTRİK VE ENERJİ BÖLÜMÜ

İKLİMLENDİRME VE SOĞUTMA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI

                                     

 

MİSYON – VİZYON

Üretken, araştırmacı, özgüven sahibi, etik değerlere duyarlı, ilgili sektörlerin gelişimine katkı sağlayan, toplumda sosyo-kültürel hayata katkı sağlayan, yeterli teknik eğitim, bilgi ve becerisine sahip, değişen koşullara uyum sağlayan, teknolojik gelişmeleri takip eden nitelikli bireyler yetiştirmek programımızın misyonudur.

Mezunları iş dünyası tarafından tercih edilen, yenilikçi, sürdürülebilir bir eğitim sistemine sahip, bünyesinde yer almaktan gurur duyulan, bölge insanının ufkunu açacak gelişmelere önayak olan, öğrenci tercihlerinde ilk sırada yer alan bir program olmak en temel vizyonudur.

 

TARİHÇE

 Trakya Üniversitesi Tekirdağ Meslek Yüksekokulu bünyesinde Programımız II Endüstriyel Eğitim Projesi çerçevesinde YÖK DÜNYA BANKASI tarafından desteklenerek 1995 yılında kurulmuştur. Proje kapsamında İklimlendirme ve Soğutma Laboratuvarları tesis edilmiştir.2006 yılında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin kurulmasıyla birlikte Namık Kemal Üniversitesi Meslek Yüksekokulu 2008 de ise Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitimine devam etmiştir.

 

EĞİTİM ÖĞRETİM ŞEKLİ

Bölümümüz 2 yıllık eğitim veren Elektrik ve İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi ön lisans programlarından oluşmaktadır.  1.Öğretim örgün eğitim sistemi mevcuttur. Uygulama gerektiren mesleki dersler İklimlendirme Atölye ve laboratuvarlarında uygulamalı olarak verilmektedir. Teorik dersler dersliklerde verilmektedir. Zorunlu YÖK dersleri (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil) uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Derslerin işlenişi öğrencinin bireysel gelişimine ve öğrenimine katkıda bulunan, araştırma ve geliştirmeye olanak sağlayan, grup çalışması ve proje tabanlı yöntemlerle olmaktadır.

 

FİZİKSEL OLANAKLARIMIZ

İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı Atölye ve Laboratuvarı II Endüstriyel Eğitim Projesi çerçevesinde YÖK DÜNYA BANKASI tarafından desteklenerek oluşturulmuştur. Okulumuzdaki laboratuvarlarda yeterli nitelikleri kazandıracak uygulamalı eğitim yapılabilecek gerekli donanım mevcuttur.

Programa ait ve diğer teknik programlarla ortak kullanılan 5 adet laboratuvar bulunmaktadır.

1. İklimlendirme ve Soğutma Sistemleri Atölyesi: Alanında kullanılabilecek el takımları ve Cihazlarla donatılmış olup gerekli ders içi uygulamaların yapıldığı yerdir.

2. İklimlendirme ve Soğutma Sistemleri Laboratuarı: Ev tipi soğutma sistemleri, Bireysel İklimlendirme Sistemleri, Merkezi İklimlendirme Sitemleri, Ticari Soğutma Sistemleri, Soğutma Sistem Tasarımı, Havalandırma Sistemleri içinde kullanılmak üzere deney cihazları bulunmaktadır.

3.  Elektrik Makineleri ve Kumanda Atölyesi: Temel elektrik ve Programlanabilir Kumanda Devreleri dersleri için gerekli deneylerin yapılabileceği deney cihazlarıyla çalışılmaktadır.

4. Bilgisayar Destekli Çizim ve Tasarım Laboratuarı: Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Bilgisayar Destekli Tasarım (Paket Program), Programlanabilir Kumanda Devreleri dersleri için bilgisayar ve yazılım programı ile desteklenmektedir.

5.Kaynak AtölyesiKaynak Teknolojisi dersi için gerekli uygulamaların yapılabileceği deney cihazlarıyla çalışılmaktadır.

 

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

Bilgisayar Programcılığı Programından mezun olanlar, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen DGS sınavında başarılı oldukları takdirde aşağıdaki lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler:

-Enerji Sistemleri Mühendisliği

-Enerji Yönetimi

-Makine Mühendisliği

-Endüstri Mühendisliği

Bunlara ek olarak iklimlendirme ve soğutma teknolojisi bölümü mezunlarının Anadolu, Atatürk ve İstanbul üniversitelerinin açık öğretim fakültelerinde bulunan aşağıdaki açık öğretim bölümlerine de DGS ile geçiş yapabilme hakkı bulunmaktadır.

-Halkla İlişkiler ve Tanıtım

-Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri

-İşletme

-Halkla İlişkiler ve Reklamcılık

-Kamu Yönetimi

-İktisat

-Maliye

-Konaklama İşletmeciliği

-Uluslararası İlişkiler

İklimlendirme ve soğutma teknolojisi bölümünden mezun olan kişiler bu bölümleri tercih edebilirler fakat bu tercihlerde bulunabilmek ve bölümlere yerleştirilebilmek için de 4 yıllık bölüm adaylarının bazı şartları yerine getirmeleri gerekebilmektedir.

İklimlendirme ve soğutma teknolojisi bölümünden mezun olarak yazdığımız bölümleri tercih etmek için eğer herhangi bir ekstra özel koşul ve açıklama bulunmamakta ise adayların tercih etmeyi düşündükleri bölüme girebilmesi için o bölüme yerleştirme yapılmasını olanaklı kılan DGS puan türünden (sözel, eşit ağırlık, sayısal) yeterli puanı alması gerekmektedir.

İklimlendirme ve soğutma teknolojisi mezunu olarak girilebilecek DGS bölümlerinin DGS ile tercih edilebildiği puan türleri aşağıdadır.

-Enerji Sistemleri Mühendisliği --> Sayısal, SAY Puan Türü

-Enerji Yönetimi --> Eşit Ağırlık, EA Puan Türü

-Makine Mühendisliği --> Sayısal, SAY Puan Türü

-Endüstri Mühendisliği --> Sayısal, SAY Puan Türü

 

MEZUNLARIN İSTİHDAM OLANAKLARI

İklimlendirme, Soğutma, Havalandırma, Isıtma, Tesisat ve Doğalgaz ile ilgili alanlarda hizmet veren/alan, üretim yapan tüm özel sektör ve kamu kuruluşlarında istihdam edilirler.

1- Endüstriyel tipi, Ev tipi Soğutucu üretimi yapılan fabrikalarda   

2- Klima ve soğutma servislerinde

3- Soğuk depolarda ve soğuk depoların imalat ve montajını yapan firmalarda

4- Havalandırma kanal imalat ve montajını yapan firmalarda

5- İklimlendirme ve havalandırma proje tasarım bürolarında,

6- Isıtma, Tesisat ve Doğalgaz konusunda çalışan firmalarda

7- Okul, Hastane, Alış veriş merkezi, İş merkezi, Spor salonları, Oteller vb. yerlerde tesisatlardan sorumlu teknik eleman olarak

8- İklimlendirme, Isıtma, Tesisat ve Doğalgaz sektörlerinde teçhizat ve  tesisatın  seçimi, montajı, devreye alınması, bakım ve onarımı, yönetimi ve denetimini yapan firmalarda istihdam edilirler.

 

MEZUNİYET KOŞULLARI

Öğrencilerin Eğitim-Öğretim süreci boyunca 120 kredilik dersten başarılı olmaları ve 30 iş günü stajını eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir.

 

AKADEMİK LİSTE

Bölüm Başkanı: Prof.Dr. Serap AKDEMİR

Öğr.Gör.Dr. Serkan TUĞ

Öğr.Gör. Fulya ÖZDEMİR

Öğr.Gör. Hakan MUTLU